Flattr, de oplossing voor nieuwssites? Of slechts voor bloggers?

Een tijd geleden schreef ik over Advertentiesystemen en daaronder inkomsten doormiddel van donaties via PayPal en Tipit. Met name kranten zoeken een manier om het nieuws dat ze online publiceren om te zetten in inkomsten. Een bekend voorbeeld is Rupert Murdoch die een Amerika bij diverse kranten een paywall heeft geïnstalleerd, je moet betalen voordat je het nieuwsartikel leest. Zijn stap is opzich logisch, advertentie inkomsten lopen terug, maar het werk moet wel betaald worden. Of dit zal werken is de vraag, zodra er andere ‘gratis’ nieuwssites zijn, zal de lezer minder bereid zijn te betalen.
flattr logo
Mensen spreken wel heel graag hun waardering uit over content doormiddel van Facebook ‘like’, Twitter ‘retweets’ of andere stemknoppen. Men waardeert de meeste artikelen achteraf wel, maar vooraf wil men niet betalen.

Flattr, opgericht door Pirate Bay eigenaar Peter Sunde, is hier op ingesprongen, een stemknop die meteen een kleine donatie doet. Of dit de oplossing gaat zijn voor Rupert Murdoch en zijn collega’s is afwachten. Een paar Duitse kranten heeft dit systeem, ondanks de afgelopen closed beta, al ingevoerd.

Hoe werkt Flattr

Click here to display content from YouTube.
Learn more in YouTube’s privacy policy.


Je maakt een account aan op Flattr.com, geef je aan voor hoeveel je per maand wil doneren (minimaal 2€). Daarna kun je de hele maand lang ontbeperkt op de Flattr-buttons klikken die bij artikelen staan. Aan het einde van de maand rekent Flattr uit hoevaak je hebt geklikt en verdeelt je maandelijkse bijdrage evenredig over de contenteigenaren. Dus als je €2,- per maand wil doneren en je klikt 100 keer, dan krijgt iedereen €0,02. Wil je per maand 100 euro doneren en je klikt 3 keer, dan krijgt iedereen €33,33.

Afgelopen maanden zat Flattr in een closed beta, sinds vandaag is Flattr voor iedereen toegankelijk. Waarop ik zou zeggen: meld je aan, stort ongeveer 10 euro en probeer Flattr de komende 5 maanden uit, voor publishers geldt hetzelfde en zet na aanmelding Flattr bij je content: http://flattr.com/

Koppeling Flattr met Faceboek en Twitter

Nieuw in de Open Beta is de intergratie met FaceBook en Twitter, opzich niet heel bijzonder, maar wel goed bedacht. Je kunt namelijk instellen dat zodra je stemt/doneert dit automatisch geplaatst wordt op FaceBook/Twitter. Dit geeft voor je followers/vrienden aan dat het stuk interessant is om te lezen, jij hebt er immers geld voor over.

De andere koppeling met FaceBook/Twitter raad ik dan weer af, het publiceert een link zodra je een bericht toevoegd dat mensen kunnen Flattren. Het kan mogelijk als bedelen worden gezien, doe dat dus maar niet.

8 gedachten over “Flattr, de oplossing voor nieuwssites? Of slechts voor bloggers?”

  • Inderdaad, daarom heb ik het ook tevens op DeNachtvlinders.nl geïmplementeerd. Het wordt nog weinig gebruikt, omdat er weinig aanbod is.
   Een beetje de kip en het ei verhaal, dus een oproep aan bloggers en andere contentaanbieders, voeg Flattr toe (en red de kranten)

 1. Hei, dat is leuk, nog nooit van gehoord. Als ik thuis ben ga ik me aanmelden en kijken hoe het werkt, maar zo te lezen een vriendelijk systeem, maar hollanders kennende! 🙂

  • Ik durf nu nog niet te spreken van een AdSense vervanger,
   het ligt daarvoor ook echt aan de website en het type bezoekers.

   Maar ik zie wel dat het systeem steeds meer geaccepteerd wordt, hoewel er zeker nog een paar grotere blogs over moeten durven stappen.

Reacties zijn gesloten.