WordPress 2.9: verkort links met wp.me

WordPress 2.9 ‘Carmen’ is uit, ook ditmaal ging het upgraden zonder problemen.
Naast een berg bekende nieuwe functies is er één hele interessante verborgen functie: WP.ME url-shortener.

Bij het delen van links op bijvoorbeeld Twitter wil je dat de link zo klein mogelijk is, hiervoor kun je tinyurl of bit.ly gebruiken. Met de nieuwste WordPress.org installatie (selfhosted) kun je gebruik maken van wp.me. (dit kon al een tijdje op blogs van wordpress.com)wp.me shortlink

WordPress.com Stats

Toch werkt dit alleen voor blogs die de plugin WordPress.com Stats geïnstalleerd hebben, ik zie overigens geen reden waarom je dat niet zou willen. Deze plugin maakt via de API-key contact met WordPress.com waar de wp.me link gegenereerd wordt. Zo deze post: http://wp.me/p11HQm-3x

Alle links zijn als volgt opgebouwd: http://wp.me/AB,
– waarbij A altijd gelijk is voor je blog, voor mulderfrank.nl is dat dus p11HQm,
– en B wisselt per artikel, hier dus 3x.
http://wp.me/p11HQm-3x

Het aardige is dat deze shortlink gekoppeld aan het postID en niet aan de permalink. Hierdoor kun je veilig urls bewerken, de link blijft werken.

Tweet this! met wp.me

Nu wil je natuurlijk dat je Tweetknop de wp.me url gebruikt, dit blijkt erg makkelijk. Met <?php echo get_shortlink($post);?> roep je de shortlink in je template aan.
Een Tweet-button maak je dus heel makkelijk met:

<a href=”http://twitter.com/home?status=<?php the_title();?> –
<?php echo get_shortlink($post);?>” target=”_blank” rel=”nofollow”>
<img src=”PLAATJE” title=”Tweet!”></a>

Simpel en handig toch? Dus retweet deze post 😉

Update 17 juni 2010:
Met de release van WordPress 3.0 zit er standaard in WordPress een shortlink (dus zonder WordPress Stats te gebruiken). Deze shortlink is een korte link met het post-ID, zoals https://frankmulder.media/?p=219. Dit is in veel gevallen veel korter dan de standaard permalink, maar ook in veel gevallen langer dan een echt short-url. Mocht je WordPress stats hebben geïnstalleerd dan zul je via de knop een wp.me link terug krijgen, zo niet dan krijg je de link domein.tld/?p=getal.

4 gedachten over “WordPress 2.9: verkort links met wp.me”

  1. Wel slim van de makers van WordPress. Nu kunnen ze nog meer dingen tracken. Naast de statistieken van je website, geef je ze nu ook inzicht in bepaalde klikstatistieken.

    • Ja, het zal wat verborgen, was puzzelwerk, maar het is gelukt.
      Overigens, deze shortlink moet je niet onder nujij- of ekudosbuttons plakken heb ik gemerkt. Beperk het tot Facebook en Twitter!

Reacties zijn gesloten.