WordPress plugins, plugins & plugins – Hoe houd je het overzichtelijk?

WordPress logoIk denk dat ik nu zo’n 7 jaar werk met het WordPress CMS op verschillende websites. Sommige websites draaiden eerst op Joomla of een custom CMS, anderen zijn direct opgezet met WordPress. En nog altijd gebruik is WordPress tot volle tevredenheid. Eén van de voordelen is dat je de functionaliteiten makkelijk kunt uitbreiden met plugins, er zijn bijna 40.000 beschikbaar via WordPress.org en nog vele commerciële via andere websites. Super handig!

Een gevaarlijk uitgebreide plugin-verzameling

Maar na zo’n 7 jaar bouw je een behoorlijke verzameling op. Een deel van deze plugins wordt goed onderhouden en regelmatig verschijnen er updates. Maar een deel is ‘abondened’, de ontwikkelaar is gestopt met het onderhouden van de plugin. Zolang deze plugin blijft werken is het geen probleem zou je zeggen.

FOUT! Het kan zijn dat de code een beveiligingslek bevat en jouw website hierdoor gekraakt zou kunnen worden. En ook de gedeactiveerde pluginskunnen riskant zijn!
Het kan dus geen kwaad om al je plugins bij langs te lopen en je de volgende 2 dingen af te vragen:

 1. Heb ik deze plugin echt nodig?
 2. Wordt de plugin actief onderhouden?

Een paar voorbeelden van plugins die ik veelvuldig gebruikte op diverse websites:

Zoals je ziet zijn een aantal plugins meer dan een jaar niet bijgewerkt. WordPress geeft jou wel een melding dat er een nieuwe versie van een plugin is, maar niet dat een plugin gevaarlijk oud is geworden.
wordpress-plugin-not-updated-2-years
Ik besloot dat ‘Get Recent Comments’ en ‘Top Contributors’ niet echt nodig zijn, dus die heb ik direct verwijderd. Maar voor andere plugins moest ik op zoek naar alternatieven.

Met JetPack houd je het overzichtelijk

In mijn geval werd het toch echt tijd om de WordPress.com Stats plugin te gaan vervangen door JetPack by WordPress.com; een bundel van plugins waar de Stats plugin onderdeel van was geworden.

JeckPack.me WordPressGeen slecht idee blijkt! Want JetPack bevat inmiddels een breed pakket aan functies. Functies die overeenkomen met een deel van de bovenstaande plugins. Daarnaast wordt JetPack goed onderhouden en door Automattic zelf gebruikt op WordPress.com. Naast de Stats-plugin kon ik dus ook heel makkelijk de andere (verouderde) plugins inwisselen.

WordPress Stats JetPack Stats
YARPP Related Posts
Comment Notifier Subscriptions
Floating Social Bar Sharing
WP to Twitter Enhanced Distribution
Contact Form 7 + Contact Form DB Contact Form
Widget Logic Widget Visibility
WP Touch mobile Theme

In totaal biedt JetPack zo’n 33 extra functionaliteiten, lees ze hier. Deze kun je per stuk aan of uit zetten.

Afgekickt van de plugin verslaving?

Inmiddels gebruik ik hier naast JetPack nog maar 6 plugins, allemaal worden ze actief bijgewerkt. Later zal ik nog een mijn favoriete -niet te missen- plugins toelichten. Maar eerst moet ik nog wat plugins opruimen op andere WordPress websites. Laten we het Spring Cleaning noemen.

En hoeveel plugins gebruik jij en hoeveel zijn er al een jaar niet meer bijgewerkt?

4 gedachten over “WordPress plugins, plugins & plugins – Hoe houd je het overzichtelijk?”

 1. Heel handig zo’n overzicht! En inderdaad, de tijd gaat zo snel voor dat je het weet heb je plugins te lang en is het niet meer veilig. Jetpack is echt een fijne plugin. Ook je post publiceren op social media en een contactformulier zit daar in. Ruimt lekker op zo 😉

  • Zeker, mis alleen wel dat je niet de tekst voor het delen per social netwerk kan aanpassen. Dus dan doe ik het toch wel liever handmatig. 🙂

 2. Ik gebruik naast Jetpack toch nog een flink aantal andere plugins om diverse functionaliteiten die niet in mijn theme en JP zitten op te vangen. Ik probeer er wel op te letten alleen geactualiseerde plugins te gebruiken; als ze lang niet bijgewerkt zijn, installeer ik ze niet.

  • Ik ook hoor, JetPack kan niet alles en er zijn veel goede plugins beschikbaar.
   Toch is er 1x per jaar een soort van Spring Cleaning nodig om verouderde plugins de vervangen/verwijderen.

Reacties zijn gesloten.