Welke Social Media gebruikt Nederland?

Social Media Nederland
Social bookmarking, social networks en social news sites; de social media is belangrijk voor het verspreiden van webcontent. Daarom is het interessant om sharebuttons te plaatsen, maar welke?

Onder een artikel heb je én een beperkte ruimte én je wilt het overzichtelijk houden, daarom is het verstandig om slechts een selectie van deze share buttons te plaatsen. Maar wat gebruikt Nederland?

Inleiding

Het rijtje moet naar mijn mening altijd Mail a friend en RSS bevatten. Daarnaast zijn Hyves, Facebook, Twitter, NuJij, eKudos natuurlijk de bekende buttons. En net nieuw: Google Buzz

Maar er zijn zoveel andere social media sites, welke zijn handig om te plaatsen, welke worden in Nederland genoeg gebruikt?
symbalooMSN reporter: volgens mij een doodkindje, stemmen is fraude gevoeling en content staat vol met onzin.
Symbaloo: Een Nederlandse startup in beta, een handige overzichtelijke startpagina, heeft potentie, wordt volgens mij weinig gebruikt.
De overige Nederlandse sites zijn helaas het vermelden niet waard.

Maar dan zijn er ook nog de internationale social media sites, waarvan sommigen ook in Nederland veel worden gebruikt. Digg, StumbleUpon, Delicious, Netvibes, FriendFeed, MySpace en ohja Technorati, maar die heeft alle niet-Engelse sites ‘verbannen’. Deze lijst is te groot, onbekend is het gebruik ervan in Nederland. Wat nu?

Social Media overzicht Nederland

Ik heb doormiddel van Google Trends en Alexa een overzicht gemaakt van het gebruik ervan in NL. Beiden geven slechts indicatieve gegevens en het gaat over het aantal bezoekers, niet over gebruik.

Google trends
dagelijkse bezoekers
Alexa NL rank
Afgelopen 3 maanden
hyves.nl 2.000.000 4
facebook.com 800.000 5
linkedin.com 350.000 12
twitter.com 300.000 13
symbaloo.com 70.000 399
myspace.com 60.000 54
nujij.nl 50.000 90
digg.com 12.000 141
delicious.com 9.000 391
netvibes.com 7.000 747
stumbleupon.com < 5.000 375
ekudos.nl te weinig 644
friendfeed.com te weinig 1919

De top 3 is duidelijk, niemand zal eraan twijfelen dat je voor deze sites social buttons moet plaatsen. Hyves is enorm stabiel, Facebook flink gegroeid en Twitter geëxplodeerd.

edit 20:40u nummer 2½ is LinkedIn, een sociaal netwerk met een heel specifiek doel: Vakmensen en bedrijven. Een share button kan voor sommige sites interessant zijn.

Nummer 4 is voor mij een verrassing, Symbaloo. Hoewel de site op Alexa een stuk lager scoort, zit er daar ook een duidelijk stijgende lijn in de internationale bezoekersaantallen.

Myspace op 5, tegenwoordig voornamelijk gericht op muziek en ook de eerste in de lijst die sinds begin 2009 is gekrompen volgens Trends, was 75.000. Ook Alexa geeft aan dat Myspace internationaal hard aan het krimpen is.

NuJij had ik dan ook hoger verwacht, de bezoekersaantallen zijn stabiel en sluit de top 100 Alexa NL rank af, de laatste in het rijtje met meer dan 50.000 dagelijkse bezoekers volgens Trends.

Ik denk ook dat het onderste deel van de lijst te weinig bezoekers trekt om werkelijk conclusies uit te trekken. Trends geeft geen gegevens weer als sites minder dan 5.000 bezoekers trekken en Alexa meet via browserplugins/searchbar. Wat natuurlijk opvalt dat eKudos onderaan deze lijst bungelt, de ‘concurrent’ van NuJij en veel sites bevatten deze share knop naast NuJij en MSN.

Google Buzz en MSN reporter zijn via deze methode niet te meten, omdat zoveel Google Trends als Alexa uitgaan van complete domeinen.

Conclusie?

Nu is het trekken van een conclusie riskant op deze data, het gaat om bezoekers aantallen en niet om gebruikers. Maar het is zeker wel een mooie indicatie geworden, het biedt dan ook bodem voor een verder onderzoek. Toch zijn de volgende 7 wel aan te raden om onder je berichten te plaatsen.

 1. Mail-a-friend
 2. RSSfeed
 3. Hyves
 4. Facebook
 5. Twitter
 6. Symbaloo
 7. NuJij

20 gedachten over “Welke Social Media gebruikt Nederland?”

 1. Interessant artikel..
  Ik gebruik zelf voor mijn eigen social bookmarks StumbleUpon, omdat deze een handige Firefox Extensie heeft, waarmee je met één toetscommando een bookmark/review kunt maken. Zie hierboven dat deze site (nog) niet de grootste is.
  Op m’n website heb ik de meest gangbare gekozen, echter één regel vol voor overzichtelijkheid.
  RSS is mijns inziens per artikel niet nodig, omdat je de site-RSS kunt gebruiken.
  iig: Handige informatie!

  • Inderdaad, het gaat wel om de site-RSS, maar door het vermelden ervan onderaan een artikel, verhoog je de conversie.
   Maar nu ik erover nadenk is het wat kort door de bocht, eigenlijk is dat een losse sectie:
   “volg ons: rss, nieuwsbrief, twitter, facebook”
   Zal het in een volgende versie van het artikel aanpassen, dank voor de feedback.

 2. Leuk artikel. Maar eh…RSS om een artikel met je vrienden/contacten te delen? Klein denkfoutje? 🙂

   • idd, en de losse sectie “volg ons” gaat over heel de site. En “Share buttons” gaan over een artikel op zich. Dat bedoelde ik ongeveer hieronder…
    Persoonlijk ga ik meestal niet eens op zoek naar een share button. Het probleem met die dingen is dat je er altijd naar op zoek moet..Dan werkt copy paste uitstekend 🙂

    ow en even in de pijpzeikmodus: het is vriendelijker om het vinkje bij “mail nieuwe reacties” standaard uit te zetten 🙂

    • @Prullenbak Oef, staat hij aan? Dat moet niet, hoppa uit!

     De grootgebruikers van sharebuttons, hebben mogelijk die functie inderdaad onder quickbookmarks, shortcuts, of andere snelle methoden staan.
     De buttons zijn dan ook vooral een herinnering 🙂

 3. Vind het zo jammer van eKudos, op zich een leuke site met leuke sociale functies en Symballo is idd verassend, ga het gelijk toevoegen.

 4. Vergeet niet dat de gebruikte data niet 100% betrouwbaar zijn.

  Check vooral waarvandaan je eigen bezoekers komen.
  En daarna moet je hiernaar kijken, waar potentieel verkeer vandaag komt 😉

  Ik zal overigens dit artikel binnenkort herschrijven, en het opsplitsen:
  – (social) Bookmarks: symbaloo, netvibes, rss, …
  – Social Networks: twitter, facebook, hyves, linkedin, …
  – Social News: eKudos, NuJij, Digg, …

  Tips van netwerken zijn natuurlijk altijd welkom.

 5. Ik heb niet meteen een idee waar ik met deze vraag terecht kan, maar ik probeer het alvast hier even.

  Ik wil me graag registreren op eKudos.nl, maar ik raak niet voorbij de verificatie. Er wordt gevraagd om een zin af te maken (“zo groen als…”), maar niets van wat ik al invulde is correct 🙂

  Gras? Gif? De zee? Ik heb geen idee! Misschien is er een Nederlandse uitdrukking die mij ontgaat als Belg?

  Alle hulp is meer dan welkom, want het lijkt me een schitterende site om gebruik van te maken.

    • Hi Frank, nav je artikel wilde ik ook ekudos gaan uitproberen maar ik heb net als woordspin en thomas exact hetzelfde probleem! “zo groen als…” volgens mij gaat daar wat mis 🙁
     niemand een oplossing gevonden?

     • We zijn nu een behoorlijk aantal weken verder, maar “gras” is nog steeds niet correct…..
      Heb ze maar even gemaild met de vraag wat er nog meer erg groen is en wel geaccepteerd wordt 😉

     • WTF…probeer me ook al 2 weken me te registreren op Ekudos…maar groen als gras is niet correct…en reageren op je vraag…nee hoor…iemand een oplossing?

 6. omg eerst kon ik via dit op hyves op school maar nu doet ie het niet meer >.<
  vet stom XD
  volgens mij zijn ze er achter gekomen D:

 7. Interessant artikel!

  Mij eigen ervaringen in een paar jaar met sociale media:

  MSN Reporter: Bestaat inmiddels niet meer, was ook een zootje. Leverde wél veel bezoekers op, al was het grotendeels wegwerptraffic.

  NUjij: Kan redelijk wat bezoekers opleveren, kwaliteit van de traffic wat beter dan MSN, maar niet goed.

  eKudos: Heeft me nooit iets opgeleverd, de moeite niet waard. Strookt wel met jouw observatie dat deze site vrij weinig bezoekers heeft.

  Twitter: Na Google mijn grootste bron van bezoekers en van goede kwaliteit.

  Facebook, LinkedIn en Hyves: Ik submit zelf niets, maar anderen doen dat soms. Heeft één keer (LinkedIn) aardig wat bezoek opgeleverd, maar doorgaans stelt het weinig voor.

  Social bookmarking: Verwaarloosbaar. Wordt naar mijn ervaring niet veel gebruikt en ik krijg er weinig verkeer van binnen.

  Ik zag toevallig vandaag dat je met Digg sinds kort automatisch al je posts kan diggen. Vandaag ingesteld, kijken of dat iets oplevert. (Denk het niet)

  • Dank voor je reactie, het was van mij nog altijd de bedoel geweest om een vervolg artikel te maken, maar helaas kwam het er niet van.

   Ik ben het helemaal eens met je analyse, overigens is sinds dit artikel veel veranderd: Hyves en Facebook heeft een OpenGraph-share-knop gekregen, Twitter en LinkedIn een normale share-knop. Er wordt hierdoor meer gedeeld.

 8. Was op zoek naar een overzicht met daarin de meest gebruikte socialmedia tools in Nederland. Zag helaas dat jouw item 2 jaar oud is.

  Mocht je nog tijd hebben voor een korte update al is het via de comments dan zou dat super zijn.

Reacties zijn gesloten.