Waar blijft de 960-banner?

De één zijn dood, is de ander zijn brood. De 468-banner is dood, al een tijdje, maar waar blijft de opvolger, de ~960-banner? Of bestaat deze al?

960-grid

Een van de populairste site resoluties is tegenwoordig 960pixels breedt, dit omdat de beeldschermresolutie 1024×768 op dit moment het meest gebruikt wordt én kleinere resoluties bijna niet meer gebruikt worden.
Omdat browsers een vertikale scrollbalk hebben, wordt 960 pixels gebruikt voor de layout van websites, dit geeft een kleine speling aan beide kanten van de site.

Bij websites geoptimaliseerd voor 800×600 pastte het leaderboard, 728×90 prima in de layout. Nu vele site zijn geoptimaliseerd voor 1024px, zou je verwachten dat het ook een bijpassend advertentieformaat is.

Bestaat de 960-banner?

WebAds dat vorig jaar de banner als een van de eersten dood verklaarde, kent geen banner groter dan het 728-leaderboard.
Google Adsense, een van de bekendste advertentienetwerken, kent hem ook niet.

Dat ziet er dus niet goed uit. We zoeken verder en komen uit bij het IAB, Interactive Advertising Bureau, heeft een lijst met richtlijnen voor formaten die advertentiebureaus en publishers, maar ook hier is nog geen banner groter dan het leaderboard.

Als ik overigens kijk op Hyves, dan zie ik zowaar twee grote banners, 990×100 en 950×95. Dus grote banners bestaan, ook World University Jobs geeft aan dat ze 960×80 banners accepteren.

banners hyves

De OPA, Online Publisher Association, begon vorig jaar met een paar typen aan expandable ads, waaronder de 970x66px banner, die de eerste 7 seconden het formaat 970x418px heeft en daarna weer krimpt. (demo)

970 expendable banner

Nog geen standaard

Het gros van de sites blijft op dit moment trouw aan de 728×90 leaderboard, een header met het logo links en het leaderboard rechts.

De expandable banners van Online Publisher Association
hebben met een 970×66 verhouding een mooie verhouding, breed maar niet te hoog. Mijn favoriet voor een zeer brede banner.

Waarom er nog geen standaard is en of er een standaard komt voor dit hele brede formaat? Ik zou het niet weten, tijd zal het leren.

2 gedachten over “Waar blijft de 960-banner?”

 1. Ik heb erg veel banners gemaakt in het verleden maar 970×66 vind ik persoonlijk een rampenformaat. Met 66 pixels kun je gewoon niets. Bedoel, probeer dan nog maar eens een visual zichtbaar te krijgen.
  De eerste x-seconden zelfstandig uitklappen vind ik ook een ramp voor de gebruiker. Niet vriendelijk.
  Bovenstaande is gebasseerd op mijn eigen ervaringen. Je zou eens moeten kijken naar het publishing systeem van een bedrijf als EyeBlaster of Adrime. Die komen regelmatig met nieuwe formaten en ideeën. Zoals nu bijvoorbeeld de floor ad behoorlijk veel wordt ingezet. Of, in overleg met site de complete header van een site de banner wordt (met vaak verplichte plaatsing van het logo van de site in de banner)

  • Dank voor je reactie en een goed punt: de floor ad
   Ik had hem mee moeten nemen in mijn zoektocht. Maar als gebruiker is ook deze soms een ramp, daar ze vaak door een mouse-over uitklappen.
   Er wordt duidelijk gezocht naar nieuwe advertentievormen en de rich media ads zijn zeker één daarvan.
   Wat betreft een verhouding voor een klassieke banner is 960/970 x 100 denk ik een werkbare verhouding.

Reacties zijn gesloten.