Ticket Trade, de legale zwarthandel

Als jaren is een strijd tegen zwarthandelaren van tickets en concertkaarten. Begrijpelijk, want hierdoor betalen concertgangers vaak te veel. Maar hoe zuiver is de aanpak van Livenation? (Mojo is onderdeel van Livenation)

Ticket Trade

Kaarten die verkocht zijn via zwarthandelaren worden ongeldig gemaakt, er is een site ticketsenconcertkaarten.nl, waar mensen worden gewaarschuwd voor zwarthandel én is er Ticket Trade.

Op de website van Ticket Trade kun je legaal je ticket verkopen als je bijvoorbeeld verhinderd bent. Kaartjes worden er gecontroleerd op echtheid, zodat je altijd er zeker van bent dat je naar het concert kunt, iets dat op Marktplaats natuurlijk altijd de vraag is. Ticket Trade is een samenwerking tussen Livenation en SeatWeave.

Maar…

Hier zijn behoorlijk wat kosten aan verbonden, wordt flink wat geld verdiend over de rug van de concertganger. Er wordt misschien wel meer verdiend, dan zwarthandelaren gemiddeld aan tickets verdienen.

Verkopen
Een voorbeeld: Stel ik breek mijn been en besluit niet naar Lowlands te gaan, dus ik ga mijn ticket van €150,- verkopen via Ticket Trade. Ik wil graag er €150,- voor hebben, winst vind ik niet nodig. Ticket Trade zegt het volgende:

Aanbieden kost niets.
Je betaalt slechts 10% succesvergoeding nadat je tickets zijn verkocht.

Mijn ticket van €150,- moet ik dus minimaal verkopen voor €165,-.

Kopen
tickettrade zwarthandelIemand anders heeft helaas geen kaartje, maar ziet op Ticket Trade mijn kaartje van €165,- staan, hij besluit het te kopen.

Hij klikt op bestellen en ziet dat de prijs van het ticket inmiddels €203,45 is geworden. Er wordt 17,85% aan servicekosten gerekend voor het volgende:

Onze servicekosten zorgen ervoor dat we de volgende kwaliteit en veiligheid kunnen bieden:
– Een veilige en transparante marktplaats;
– Goede Customer Service dankzij ons gepassioneerde team van professionals;
– Ticket Cover™: volledige dekking voor gemaakte kosten wanneer je door overmacht niet kan;

Oftewel, kosten voor het controleren, voor de service en een verplichte verzekering. Maar bij de verkoper houden ze ook al 10% in, het lijkt erop dat er dubbel betaald wordt voor de service.

Het kaartje is inmiddels €53,45 duurder geworden, 36% meer.

30% winst voor Ticket Trade

Goed, het meerekenen van de verzendkosten is niet helemaal eerlijk, los daarvan betaal je €44,45 oftewel bijna 29,63% meer. Hier gaan natuurlijk nog wel de bedrijfskosten van af, maar hier houden ze waarschijnlijk genoeg over.

‘Zwarthandel’ is goedkoper
Iedereen mag op Ticket Trade zelf de prijs bepalen van de te verkopen ticket, de gemiddelde ticketprijs voor Lowlands. De gemiddelde verkoopwaarde ligt op Ticket Trade €30,- boven kaartjes op Marktplaats en kaartjes op de genoemde zwarthandel sites. Op deze manier zal de doorverkoop blijven bestaan, jammer. Het verschil is wel dat de kaarten mogelijk ongeldig blijken en je het festival niet opkomt.

Wetsvoorstel

Een wet zou verandering kunnen brengen in de woekerprijzen voor tickets en concertkaarten. Quote van Z24:

Als het aan SP-Kamerlid Arda Gerkens ligt, komt er verandering. Zij is al ruim een jaar bezig met een wetsvoorstel om de doorverkoop van concertkaarten aan banden te leggen. “Concerten, maar ook sportevenementen, zijn schaarse, unieke producten. Kaarten daarvoor moeten niet op grote schaal opgekocht en voor veel geld doorverkocht worden.”

Haar wetsvoorstel, dat nu ter beoordeling bij de Consumentenautoriteit ligt, behelst het maximeren van de doorverkooppremie. Gerkens: “Als je ziek bent, kun je natuurlijk je kaarten te koop aanbieden. Maar je mag maximaal 10 procent meer vragen dan de originele prijs. Dat moet tussenhandel ontmoedigen.” Het SP-Kamerlid hoopt voor de zomer haar voorstel in de Kamer te kunnen behandelen.

Mojo/ Ticketmaster heeft meermaals aangegeven dat een wet als deze zeker zou helpen om de zwarthandel tegen te gaan en juichen het toe. Toch durven ze op Ticket Trade meer dan die 10% te vragen.

Conclusie

Live Nation ziet met deze aanpak tegen zwarthandel een mooie optie om wat extra bij te verdienen op concerten, er is immers markt voor.

Koop je tickets en festivalkaarten op tijd, want helaas ben je op alle andere manieren vaak duurder uit. Het is toch ook veel lekkerder als je maanden van te voren naar het concert kunt toeleven?

15 gedachten over “Ticket Trade, de legale zwarthandel”

 1. Vrienden van mij hebben gisteren nog 150 euro betaald exact dezelfde prijs. Dus kopers moet wel wakker blijven en niet zomaar iets kopen. En zwarthandel ja dat zal altijd blijven. Ik ken mensen die zijn er heel erg rijk van geworden.

 2. En dan hebben we het nog niet gehad over de “servicekosten” die je moet betalen voor een kaartje en nooit terugkrijgt, ook al gaat het concert niet door. Het wordt tijd dat de overheid ingrijpt.

 3. Ik ben het met je eens. het zijn ratten bij mojo.
  http://3voor12.vpro.nl/artikelen/artikel/42286895
  hypocriet als de pest. concurrenten uit de markt drukken door kaartente annuleren maar zelf lekker handelen in tickets op tickettrade en seatwave. schofterig. ze annuleren houden het geld en verkopen dan nog een keer door met woekerwinsten. monopolimacthsmisbruik

  nog meer gerelateerde artikelen:
  http://www.emerce.nl/nieuws.jsp?id=2960625
  http://www.rollingstone.com/rockdaily/index.php/2009/07/28/politicians-demand-scrutiny-of-live-nation-ticketmaster-merger/

 4. Geachte frank,
  U zegt, koop uw kaarten op tijd, maar in het geval van onze productie de Notenkraker in de Grote Kerk Den Haag worden er door worldticketshop.nl kaarten aangeboden voor belachelijk hoge prijzen, terwijl er nog volop kaarten verkrijgbaar zijn. Ook uw vriendje van Ticketstart.nl doet hier onbeschaamd aan mee.
  U weet vast wel wie ik bedoel.
  Voor uw informatie: het betreft hier een community art project waar kinderen en amateurs en vrijwilligers aan meedoen, die hier niets aan verdienen. Onze non profit stichting ontvangt subsidie van de gemeente Den Haag, juist om de voorstellingen toegankelijk te houden voor iedere portomonnee. Het is een schande dat dit soort bedrijven zich verrijken over de ruggen van hardwerkende dansers en kinderen.

  • Ja dat lees je ook steeds vaker… dat kaarten al op de zwarte markt worden aangeboden terwijl ze bij de officiele verkooppunten nog vollop te krijgen zijn.
   Maarja om nu tickets op naam te gaan uitgeven is ook zo iets :S
   lastig… 🙁

 5. wellicht is het handiger als dudelijk wordt gemaakt waar nu de normale verkooppunten zich bevinden.Ikzelf zou het namelijk ook niet weten als ik ergens heen zou willen.Gelukkig wil ik dat ook niet,maar toch..

  • @fariakes: een beetje marketeer in de culturele sector weet met google add words campagnes en banners e.d wel hoe je een site bovenin een zoekresultaat krijgt. Het zijn echter de gesponsorde links, meestal beheerd door “affaliated marketeers die zorgen voor misleiding of de juridische term “dwaling”. Deze moderne pyramidespelers maken daar ook gebruik van om hun sites er rechts boven of helemaal bovenaan te zetten. Had net vanavond nog een oude mevrouw aan de lijn, die tickets had gekocht voor €79,- + €15, verzendkosten, terwijl de normale prijs zonder eventuele kortingen, €25,- is inclusief verzendkosten!
   Zij was geschrokken van het bedrag en had haar dochter gebeld. Die had haar uit de droom geholpen, maar zo werkt het dus…

   On topic: ik bedoel dat er niet alleen over “de ruggen van de concertganger” geld word verdiend, maar dat ook de artiesten de dupe zijn. Potentiële bezoekers kunnen zich door de hoge prijzen laten afschrikken, met als gevolg tegenvallende kaartverkoop. Dat kaarten al worden aangeboden voordat een show uitverkocht is, is nu meer strategie dan een “incident”, zo heb ik begrepen.
   Ik troost me met de hoop dat wanneer dit soort bedrijven snel groeien, en dat doen ze, de maatschappelijke weerzin evenredig toeneemt en zal leiden tot versnelde invoering van wetgeving op dit gebied. Ik begrijp alleen de mensen niet die dit doen, men noemt het “secundary ticketmarket”, maar het blijft gewoon zwarte markt… zielig…

   • Gewoon weer heerlijk ouderwetsch kaartjes kopen bij de kassa!Als ik naar de bios zou gaan doe ik dat ook,boter bij de visch.Uitverkocht?Jammer,volgende keer beter,of euh..een DVD-tje op straat vinden.
    Wat mij persoonlijk echt het meeste stoort is dat de mensen die er echt daadwerkelijk heel veel vrije tijd,hart en ziel in hebben gestopt vaak worden afgescheept met een fooi nog onder bijstands-niveau.Terwijl de de doorverkopers en de zgn “organisatoren” èn de BUMA er wel degelijk rijker van worden.Neen,daar hou ik echt niet van en dat is ook waarom ik NOOIT naar zulke “kekke” festivals ed. ga.
    Vechten tegen de bierkaai,idd,maar ik maak mijn punt en daar leef ik naar.

    • @Farlakes: Je hebt duidelijk geen idee hoe het tegenwoordig werkt. Kaartjes zijn bijna niet meer te koop bij de kassa. Alles moet vooraf en via internet.
     Daarnaast verdienen artiesten verhoudingsgewijs het meeste op festivals.

 6. Ik ben het niet helemaal met jullie eens, de consument kiest er toch zelf voor om kaarten voor een te hoge prijs te kopen. Ik heb al een aantal keren kaarten gekocht bij een doorverkoper (SPAMLINK) en ben zeer tevreden over de prijs van de kaarten en de geleverde service.

 7. Ze moeten de hele doorverkoop van kaarten verbieden, die zwarthandelaren die kaarten voor 200 of 300% van de kostprijs doorverkopen zouden ze allemaal de cel in moeten flikkeren. Ik zou zeggen doe wat ze in een aantal landen al doen en dat is kaarten op naam verkopen en dan om legitimatie vragen van degene op wiens naam de kaarten staan.

  Ik heb al meerdere concerten en festivals meegemaakt die razendsnel uitverkocht waren maar er was geen kip aanwezig omdat de zwarthandelaren de kaarten niet kwijt konden voor 200% van de kostprijs. En Lowlands is een lachertje, net 400 kaarten onbruikbaar gemaakt maar dit jaar 60000 kaarten verkopen in 1 uur zonder dat er ook maar 1 naam van de line up bekend is is echt onmogelijk, vroeger had je gewoon 2 maanden om kaarten te kopen, dus kon je de lineup nog een beetje afwachten. Er gaan echt niet zoveel meer mensen naar lowlands tegenwoordig.

  Wat mij betreft kunnen ze niet snel genoeg al die oplichters aanhouden en ticket ‘scalping’ bij wet verbieden. (overigens zijn ze daar inmiddels ook al 5 jaar mee bezig zonder resultaat)

  En de tweedehands site van livenation is even grote oplichterij. Laat ze gewoon kaarten voor de gewone prijs terugkopen en voor de gewone prijs verkopen. Het kost wat het kost, dus elke % die er bovenop wordt gegooid komt in ieder geval niet ten goede van het evenement waar je heen wilt, dus elke % die je meer betaald is een % waarvoor je bent opgelicht in mijn optiek.

 8. Ik vind de doorverkoop helemaal geen probleem. je bent toch niet verplicht om bij een doorverkoper te kopen. Als ik in een kledingwinkel de kleren te duur vind dan koop ik ze toch gewoon niet. Maar als ik het geld er wel voor over heb dan koop ik ze wel. iedereen kan zelf die afweging maken. Op den websites staat duidelijk aangegeven dat er tickets worden doorverkocht voor een hogere prijs. bovendien gaat het volgens onafhankelijk onderzoek van de universiteit van groningen maar om 3,7 procent van het totale ticketaanbod. zie dit artikel: http://www.rang1tickets.nl/Wet-tegen-doorverkoop-tickets-onzin-5idn.html

  • Natuurlijk vind jij het geen probleem, want je bent van zo’n Ticketbureau.

   Maar in dit artikel gaat het dan ook niet om de onafhankelijke handelaren, maar om MOJO’s eigen marktplaats waardoor het bedrijf op die manier dubbele winst maakt. Inmiddels zijn ze ermee gestopt.

Reacties zijn gesloten.