Kassa: Veranderingen voor consumenten in 2009

Wat verandert er voor de consument?
Géén automatische contractverlenging voor mobiele telefonie en internet meer (per juli), meer bedenktijd voor de online shopper, de Postbank houdt op te bestaan… Wat wordt er in dit nieuwe jaar anders voor de consument? Wij hebben een overzicht gemaakt van enkele veranderingen die het komend jaar zullen intreden.

Telecom
Géén automatische verlenging contracten mobiele telefonie en internet.
Vaak worden abonnementen automatisch met één jaar verlengd, per juli 2009 geldt er een verbod op stilzwijgende contractverlenging. Het is dan mogelijk om maandelijks, na de oorspronkelijke contractsduur, te annuleren.

Bel-Me-Niet-Register
In juli treedt het wettelijk geregelde Bel-Me-Niet-register in werking. Wie zijn telefoonnummer doorgeeft aan het register mag niet meer door telemarketingbedrijven gebeld worden.

Elektronisch Patiënten Dossier
Er is al veel ophef over geweest, eind 2009 zou het dan in werking moeten treden.
Het Elektronisch Patiënten Dossier (EPD) waarbij informatie digitaal kan worden opgevraagd door de zorg, zal dan door alle zorginstellingen in gebruik moeten zijn. Wilt u niet meewerken aan het EPD dan kunt u een bezwaar indienen.

Onderwijs
Vanaf het schooljaar 2009/2010 hoeft u geen schoolboeken meer te huren of te kopen. De school is verantwoordelijk voor het gratis ter beschikking stellen van de boeken. Deze leent ze uit aan de leerlingen, de school kan statiegeld heffen om te zorgen dat de leerlingen voorzichting met de boeken omgaan.

Ook krijgen alle 900.000 leerlingen in het voortgezet onderwijs de ‘cultuurkaart‘. Deze kaart is de opvolger van de CKV-bonnen én een CJP-kortingspas voor korting bij culturele instellingen.
Strippenkaart verdwijnt langzaam
In januari zal Rotterdam als eerste stad de strippenkaart gaan afschaffen voor de metro en deze vervangen voor de OV-chipkaart. Geleidelijk zal de invoering van de OV-chipkaart in heel Nederland volgen. Eind 2009 moet het dan mogelijk zijn om in heel Nederland met de OV-chipkaart in het openbaar vervoer te rijden.

Postbank Leeuw
Het merk Postbank met de bij behorende blauwe leeuw zal in 2009 geleidelijk uit het straatbeeld verdwijnen. De Postbank zal verder opgaan in de ING, hiermee komt een einde aan de lange Postbank geschiedenis die in 1881 begon.

Theorie rij-examen
Per 1 maart wordt het theorie-examen van het CBR uitgebreid met vragen over gevaarherkenning.
– Een onderdeel over gevaarherkenning (25 vragen)
– Een onderdeel over verkeersregels (30 vragen)
– Een onderdeel over verkeersinzicht / risico’s (10 vragen)
Om te slagen moet je 12 vragen goed hebben op het onderdeel gevaarherkenningen én 35 vragen op de overige twee onderdelen.

Concertkaartjes
Per 1 januari is het niet meer mogelijk om concertkaartjes te kopen op het postkantoor. Mojo, de grootste concertorganisator van Nederland biedt kaartjes voor haar evenementen alleen nog maar te koop aan op internet en via de telefoon. Hiermee komt een einde aan de jarenlange kamperen-voor-het-postkantoor-traditie. Hier voordeel is wel dat de servicekosten nu niet meer per ticket worden verrekend maar per bestelling.

Zorgverzekering
Op 1 januari gaan er aanpassingen in het basispakket van de zorgverzekering.
– Het wettelijk eigen risico gaat met 5 euro omhoog naar 155 euro.
– Sommige basisschoolkinderen met ernstige dyslexie krijgen vanaf hun zevende jaar recht op dyslexiezorg.
– De vergoeding van sommige slaap- en kalmeringsmiddelen wordt beperkt.
– Middelen voor erectiestoornissen worden niet langer vergoed.
– Bij de vergoeding van cholesterolverlagers hebben gelijkwaardige maar goedkopere middelen de voorkeur.
– Sta-op-stoelen, allergeenvrije en stofdichte bedhoezen en faxapparatuur voor doven worden niet meer vergoed.
– De eigen bijdrage voor psychotherapie vervalt. De eigen bijdrage van tien euro per zitting voor de eerstelijnspsycholoog (tot en met acht zittingen) blijft wel gehandhaafd.

Langere bedenktijd thuiswinkelen
De bedenktijd voor internetshoppen wordt met 7 dagen verlengd, consumenten hebben vanaf 1 januari 14 dagen bedenktijd. Ook moeten consumenten bij vooruitbetaling de keuze krijgen tussen 50% en 100% aanbetaling. Dit geldt voor alle winkels die aangesloten zijn bij Thuiswinkel.org

Dit is een selectie van alle veranderingen die in 2009 op stapel staan. Voor meer informatie kunt u ook terecht op de volgende websites:

Artikel geschreven voor Kassa.Vara.nl tijdens mijn stage. ©VARA.