Donaties, cost per effort

fooiEen nieuw deel in deze serie, het systeem dat ik bespreek is eigenlijk helemaal geen advertentiesysteem. Toch past het zeker in deze serie.

Pay Per Effort

Het kan zeer goed mogelijk zijn dat je de adverteerders helemaal niet nodig hebt. Laat je lezers hun waardering uitspreken in de vorm van donaties. Op deze manier houd je de website schoon van advertenties die je bezoeker verleiden om jouw website te verlaten.

Natuurlijk zul je als gevolg hiervan waarschijnlijk nóg iets beter je best doen, het gaat immers niet meer om de mooiste en best geplaatste banner, het gaat puur om jouw artikelen. Er zijn twee systemen het nieuwe TipiT en de bekende Paypal.

PayPal

Om te beginnen PayPal, PayPal is al jaren een online bankrekening, waarbij je emailadres het bankrekeningnummer is. Bijna alle betalingen op het internet kunnen via PayPal. In Nederland stijgt PayPal in gebruik, zeker nu Marktplaats.nl PayPal ondersteund (beiden eigendom van E-Bay).

Naast betalingen is PayPal erg populair als donatiesysteem, binnen een paar tellen heb je via de website een ‘Donate’-knop gemaakt. Er is nog enige keus tussen een vast bedrag of vrije keus van de donateur.

Echter zijn er donateurs die melden dat PayPal $0,35 per donatie inhoud, zelf heb ik niet kunnen vinden wat nu het werkelijke tarief is en een vraag stellen aan PayPal geeft geen duidelijk (Nederlands) antwoord:

Vraag: Hoeveel ontvangt een persoon als ik geld aan hem doneer?
Houden jullie bij iedere donatie 35ct + 3,4% in?
Of valt dit onder ‘geld overmaken naar familie en vrienden’ en is dit dus gratis?’

Antwoord: Wij hebben een tarief voor een goed doel. Maar dit is niet voor u van toepassing iemand die u een donatie wilt doen zal een donatie PayPal rekening moeten hebben. En u kunt gewoon op de normale manier geld overmaken naar de PayPal rekening. Hoogste waarschijnlijk zal er een donatie betaalknop op de website staan van het goede doel.

Er zijn voor WordPress diverse PayPal plugins te verkrijgen.

TipiT

Dit ontransparante systeem moet de inspiratie zijn geweest voor het Nederlandse TipiT.
Het idee is simpel iedere website heeft een fooienpot, vind je de content goed, dat klik je op het TipiT logo en kun je een fooi geven.

Click here to display content from YouTube.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

TipiTHeeft een site nog geen TipiT, dan kun je toch doneren. Overigens is dit een beetje vreemd, zou Tweakers.net weten dat ze via TipiT donaties binnenkrijgen?

Currently you can receive money when you have reached the minimum of $5.00 / €5.00 / £5.00 . We pay out via amazon gift certificates, using checks in the USA or IBAN bank transfer for those living in the Eurozone.

Hoewel TipiT per donatie geen bedragen inhoud, zijn er wel kosten verbonden aan het uitbetalen van je fooienpot, 5,5%. Hierin zitten alle transactiekosten in verwerkt.

TipiT heeft net een flinke restyle gekregen, een zak geld van een investeringsfonds en er is een WordPress plugin verschenen. Het lijkt erop dat TipiT hiermee vanaf vandaag de donatie-markt gaat veroveren.

TipiT of PayPal?

Hoewel PayPal de grote bekende is van de twee, moet ik erkennen dat TipiT zeker een goede kans maakt om door te dringen in de ‘donatie-markt’. Ik heb iedergeval een TipiT-button toegevoegd bij de socialbuttons. Edit: TipiT is op dit moment offline.

3 gedachten over “Donaties, cost per effort”

  1. Interessant onderwerp want ik hoor hier eigenlijk nooit iets over. Ik zou het zelf gebruiken bij software product die je gratis ter beschikking stelt. Er zijn nog aardig wat personen die voor fun iets maken en daarna het gratis weg willen geven. Na het zien van alle bezoekers zetten ze er gauw een donatie knop bij.

Reacties zijn gesloten.