Wees gastvrij als publisher; let op privacy en verhoog je inkomsten

Afgelopen jaren is er veel aandacht geweest om de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG), of de Engelse naam General Data Protection Regulation (GDPR). In de volksmond de Cookiewet (deze bestaat niet!). Als persoon vind ik dit enorm belangrijk, als publisher maakte ik me alleen druk om te voldoen aan de richtlijnen. Deze twee dingen kwamen niet overeen… Waarom was ik niet gastvrij?

Thuis heb ik een Raspberry Pi met daarop Pi-Hole geïnstalleerd, ik gebruik Firefox Focus om m’n mobiel en Brave Browser op mijn computer. Ik ben niet een enorme privacy-gek, maar juist door die wetgeving ben ik er wel meer over gaan nadenken. Daarnaast zijn advertenties steeds irritanter geworden.

Daarnaast ben ik ook publisher van onder andere De Nachtvlinders, een entertainmentsite rondom horror-, thriller-, darkfantasy-nieuws. De inkomsten? Advertenties…

Advertentienetwerken

Ik had dat gedeelte uitbesteed, mede omdat de GDPR het lastig maakt om aan alle regels te voldoen. Prima, het werkte. Afgelopen jaar was in die zin dramatisch, door de coronacrisis daalden de inkomsten gigantisch. De advertentienetwerken proberen deze inkomsten goed te maken met andere (lees: grotere) advertentieformaten. Maar ook zijn er daardoor weer meer mensen die adblockers installeren.

Foto door Daisy Anderson via Pexels
Foto door Daisy Anderson via Pexels

3rd party cookie(walls)

Eén van de waardevolle assets van online advertising is de third party cookie. Hiermee wordt gekeken wie de advetentie bekijkt, aanklikt, ergens shopt en meer. Word jij helemaal gek van de Zalando-banners? Dat is mede door deze cookies. Alleen als je expliciet toestemming geeft, maar volgens de AVG zo’n cookie geplaatst worden. Effectief is deze toestemming de beroemde cookiewall. Je mag niet verder zonder alle cookies te accepteren of, in sommige gevallen, door een enorme lijst met vinkjes heen te ploegen.

Privacy vanuit je browser

De third party cookie wordt ondertussen steeds meer in de ban gedaan. Browser Firefox, Opera, Safari en ook Chrome zijn in meer of mindere mate bezig om her gebruik, plaatsen en uitlezen van deze cookies moeilijker te maken. Goed nieuws zou je denken.

FloC? IDFA? PARAKEET?

Tegelijkertijd zijn zowel Apple als Google bezig met alternatieven, waardoor ze vanuit de browser allerlei user data verzamelen en deze vervolgens verkopen aan adverteerder. Google komt nu veel hierover in het nieuws, hun oplossing heet Federated Learning of Cohorts (FLoC). Maar ook andere browsermakers zitten niet stil. Apple heeft Identifier for Advertisers (IDFA), Microsoft werkt aan PARAKEET (Private and Anonymized Requests for Ads that Keep Efficacy and Enhance Transparency). Oké, die laatste krijgt sowieso bonuspunten voor beste afkorting, maar qua transparantie en daarmee ook privacy zijn deze oplossingen een risico.

Einde 3rd party cookie is…

Als publisher moet ik rekening houden met de AVG. Als je denkt dat het verdwijnen van de third party cookie alles makkelijker maakt, nee! Zoals ik al zei: het is geen cookiewet, het is een privacywet. Deze nieuwe manieren van tracking maken het niet alleen als publisher lastig om überhaupt te weten wat er met de gegevens van de bezoekers gebeurt, het geeft mij ook een erg ongemakkelijk gevoel. Sterker nog, nu al worden 3rd party cookies aan FLoC-data verbonden om zo in de eeuwigheid jouw huidige profilering op te slaan.

Snelheid is belangrijk

Ohja, het laatste punt zou ik beide vergeten. Gezien een groot deel van de bezoekers via zoekmachines komen is het belangrijk om ook daar de ontwikkelingen in de gaten te houden. Afgelopen drie jaar was dit voornamelijk mobiele compatibiliteit. In het afgelopen jaar is daar snelheid bijgekomen. Als je advertenties via een netwerk wil laden, dan zul je allereerst een cookienotificatie laden en vervolgen nog alle advertenties. Dan kun je nog zo je site en server optimaliseren, daar heb je als publisher weinig invloed op externe advertenties. Komt dus ook bij dat het irritant is geworden voor alle bezoekers.

Opsomming van afgelopen jaar:

  • Minder advertentie-inkomsten
  • Meer, vervelendere advertenties tussen de content waar ik trots op ben
  • Nieuwe, enge ondoorzichtige technieken
  • usabilaty en snelheid worden belangrijker.

Waarom?

Het huidige advertentiesysteem is opgebouwd om adverteren voor iedereen mogelijk te maken, effectiever te maken en alles te kunnen meten. Aan de ene kant dus veel meer adverteerder die mijn sites weten te vinden. Maar aan de andere kant is het hele systeem zo compleet geautomatiseerd daar adverteren spotgoedkoop is geworden en ook niet relevant meer. De Nachtvlinders richt zich op entertainment liefhebbers met een voorliefde voor spanning, dan zijn reclames over kinderschoenen, spouwmuurisolatie of bitcoinscam totaal niet relevant. En dat laatste is vast niet de enige scam die voorbij kan komen, als onderdeel van zo’n advertentienetwerk heb je namelijk weinig tot geen invloed.

Kip of ei?

Het mag duidelijk zijn dan dit allemaal mij een ongemakkelijk gevoel geeft. Zoals ik al schreef hier thuis let ik op mijn eigen privacy, terwijl ik geld verdien aan die van anderen? Misschien ben ik meer op mijn eigen privacy gaan letten, omdat ik die van mijn bezoekers in de gaten moet houden? Of misschien andersom?

Maar ook wat is waardevoller? De adverteerder of de bezoeker? Dat laatste toch zeker!

Sponsormodel

Ik elk geval ben ik voor De Nachtvlinders terug gegaan naar het sponsormodel: Voor een vast bedrag per week kun je een advertentie plaatsen op één van de twee advertentielocaties (tariefkaart hier). De advertentie bevat geen cookies en slaat ook geen persoonsgegevens op één of andere manier op. Maar wordt ook gegarandeerd weergegeven aan alle bezoekers, zelfs degene met adblockers. Het model is transparant; voor de bezoeker, voor de adverteerder en ook voor mijzelf, de publisher.

Resultaat?

Binnen twee dagen lukte mij het om de inkomsten voor de komende vier maanden veilig te stellen, zelfs lichtelijk hoger in vergelijking met vorig jaar. Natuurlijk kan ik niet zeggen of dit voor elke site zal gelden, maar vermoed voor veel nichesites dat dit een beter model is.
Ook vindt er meer interactie plaats op de site, vermoedelijk komt dit omdat de bezoekers het reactieveld eerder zien. Voorheen moet je door de advertenties flink verder doorscrollen.

Eindelijk gastvrij

Een echt conclusie kan ik nog niet trekken, daarvoor is het nog heel vroeg. Maar ik ben wel gerust dat ik de privacy van mijn bezoekers niet meer te grabbel gooi. Ik ben gastvrij geworden.

Kan ik nu achterover leunen? Nee, maar wel met een gerust hart gaan slapen.